Als medewerker heb je naast je recht op salaris recht op meer; namelijk vakantiegeld en vakantiedagen. Vakantiegeld en vakantiedagen bouw je op over elk gewerkt uur. Maar wanneer kun je dit laten uitbetalen of opnemen? In deze blog praat ik je helemaal bij.

Vakantiegeld

Iedere medewerker heeft recht op vakantiegeld. Dit is 8% van het bruto jaarsalaris. Een mooi bedrag dus dat je naast je maandelijkse loon verdient. Het bedrag dat je opbouwt zie je terug op de salarisstrook. Bij de meeste werkgevers krijg je het opgebouwde vakantiegeld eens per jaar in mei of juni uitbetaald. De afspraken over de uitbetaling van het vakantiegeld staan in je arbeidsovereenkomst of in de cao vermeld.

Vakantiedagen

Naast je vakantiegeld bouw je ook vakantiedagen op. Dit houdt in dat als je met vakantie wil of gewoon een dagje vrij, je toch gewoon doorbetaald krijgt. Niet iedereen weet het, maar iedere medewerker heeft hier recht op. Afhankelijk van de branche waarin je werkt en het aantal uren dat je werkt, bouw je vakantiedagen op. In de Nederlandse wet staat dat iedere medewerker minimaal recht heeft op 20 vakantiedagen.

Wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen

Sinds 1 januari 2012 is er een wet voor vakantiedagen. Voor medewerkers betekent dit:

  • Dat je binnen anderhalf jaar de wettelijke vakantiedagen moet opnemen. Heb je in 2019 full-time gewerkt, dan moet je vóór 1 juli 2020 minimaal 20 vakantiedagen hebben opgenomen.
  • Binnen vijf jaar moet je de bovenwettelijke vakantiedagen opnemen. Heb je in 2019 full-time gewerkt en recht op totaal 25 vakantiedagen per jaar, dan mag je deze tot maximaal 2024 opsparen. Daarna komen ze te vervallen.

Voor werkgevers is het soms lastig dit allemaal bij te houden. Bij Payned regelen wij dit allemaal voor je. Graag adviseren we je hierover.

Verschil tussen vakantiegeld en vakantieuren

de begrippen vakantiegeld en vakantieuren worden nog wel eens door elkaar gebruikt. En hoewel ze beide gerelateerd zijn aan het hebben van “het recht op vakantie”, hebben ze wel verschillende doeleinden en functies. Dus geven we ook nog even een korte uitleg over het verschil tussen de begrippen vakantiegeld en vakantieuren.

Het vakantiegeld

  • Vakantiegeld, ook wel bekend als vakantietoeslag, is een financiële vergoeding die werknemers ontvangen bovenop hun normale salaris. Het wordt meestal jaarlijks uitbetaald en bedraagt vaak een bepaald percentage van het jaarlijkse brutosalaris.
  • Het doel van vakantiegeld is om werknemers in staat te stellen om tijdens hun vakantie dezelfde financiële middelen te hebben als tijdens hun werkperiodes. Het is bedoeld als een soort compensatie voor het gemiste inkomen tijdens de vakantieperiode.
  • Vakantiegeld wordt meestal opgebouwd gedurende het hele jaar en wordt vaak in mei of juni uitbetaald, net voor de zomermaanden waarin veel mensen vakantie nemen.

De vakantie-uren

  • Vakantie-uren, ook wel bekend als vakantiedagen of verlofuren, zijn de daadwerkelijke dagen of uren waarop een werknemer vrij neemt van het werk om vakantie te vieren of om andere persoonlijke redenen.
  • Het aantal vakantie-uren dat een werknemer heeft, kan variëren afhankelijk van de arbeidsovereenkomst, het aantal gewerkte uren en eventuele cao-bepalingen. Werknemers bouwen meestal vakantie-uren op gedurende het jaar op basis van hun gewerkte uren.
  • Vakantie-uren kunnen worden gebruikt om vakantie te nemen, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld ziekteverlof, calamiteitenverlof of ouderschapsverlof, afhankelijk van de regels en afspraken binnen het bedrijf.

Vakantiegeld is dus een financiële vergoeding die jaarlijks wordt uitbetaald als compensatie voor gemist inkomen tijdens vakantie, terwijl vakantie-uren de daadwerkelijke tijd is die een werknemer vrij neemt van het werk voor vakantie of andere redenen.

Meer weten over vakantiedagen bij payrolling?

Wil je meer weten over payrolling en hoe het vakantiegeld, de vakantiedagen en vakantie-uren geregeld is als je kiest voor Payned Payrolling?  Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan en wij leggen het graag aan je uit.

Vakantiedagen -en geld bij ziekte
Nu kan het gebeuren dat je ergens in het jaar ziek wordt. Indien je ziek bent, bouw je toch evenveel vakantiegeld en vakantiedagen op dan wanneer je niet ziek zou zijn.

In mijn rol als commercieel directeur ben ik eindverantwoordelijk voor het sales-team en alle commerciële zaken binnen het bedrijf. Weten wat er echt bij een ondernemer speelt, dat vind ik enorm belangrijk. Dat vormt de basis van een goed advies en een langdurige samenwerking.

Benieuwd geworden? Neem dan contact met mij op. Kwaliteit bewijst zichzelf!

Sander Bennink

Commercieel directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten