Over pensioenfondsen is de laatste tijd veel discussie. Pensioenfondsen staan onder druk en gepensioneerden worden gekort. Maar hoe zit het eigenlijk met jouw pensioen? In deze blog helpen we je op weg.

 

Payroll en pensioen

Als je gepayrold wordt sta je op de loonlijst bij de payroller. Dit betekent onder andere dat je pensioen gaat opbouwen bij een ander pensioenfonds. Ben je 21 jaar of ouder en word je gepayrold door Payned? Dan ontvang je meestal binnen een jaar na indiensttreding een brief van de Stichting Pensioenfonds Personeelsdiensten (STIPP). Dit is het bedrijfstakpensioenfonds (BPF) voor alle bedrijven die personeelsdiensten verzorgen.

In deze brief staat precies (en in begrijpelijke taal) uitgelegd hoe de pensioenregeling bij het STIPP werkt.

Eén fonds, twee regelingen

Bij de STIPP zijn er twee verschillende pensioenregelingen.

  • De Basisregeling. Bij deze regeling bouw je 2,6% pensioen op wat volledig betaald wordt door de payroller. Het behoeft geen uitleg dat dit een behoorlijk uitgeklede regeling is. Payned brengt alle payroll-medewerkers onder bij de tweede regeling van de STIPP
  • De Plusregeling. In deze regeling bouw je een volwaardig pensioen op van 12%. Hiervan betaal jij 1/3 en de payroller 2/3. Het deel dat je zelf betaalt zie je terug als bruto inhouding op je salarisstrook.

Premie en Premieverdeling

In veel branches was het lang gebruikelijk om vervroegd met pensioen te gaan (de VUT). Deze luxe positie is er nu helaas niet meer, wel zijn er nog veel mensen die er nu o.b.v. hun leeftijd recht op hebben. Om o.a. een VUT-regeling te betalen moeten de premiebetalers extra geld inleggen. STIPP is een jong pensioenfonds zonder overbodige ballast, wat je spaart is ook werkelijk voor jou. Hierdoor hoef je minder premie te betalen voor een gelijke opbrengst.

Bij veel pensioenfondsen betaal jij 50% van de premie en je werkgever ook. Door de gunstige premieverdeling bij de STIPP houd je in veel gevallen wat meer netto salaris over.

De Dekkingsgraad

De dekkingsgraad laat zien of een pensioenfonds in de toekomst aan haar verplichtingen kan voldoen. Een dekkingsgraad van 100% is in principe voldoende. De Nederlandse wet zegt alleen dat pensioenfondsen minimaal een dekkingsgraad moeten hebben van 105%, gewoon voor de zekerheid. Is de dekkingsgraad te laag, dan wordt er vaak gekort op de pensioenen.

Het STIPP pensioenfonds heeft een dekkingsgraad die per 31 december 2016 uit komt op 110,1%, ruim voldoende dus. Met deze dekkingsgraad is STIPP een van de weinige goed renderende pensioenfondsen in Nederland.
Meer informatie over de dekkingsgraad bij het Stipp pensioenfonds

Waardeoverdracht

Misschien heb je al bij meerdere werkgevers gewerkt en heb je daardoor bij diverse pensioenfondsen een tegoed opgebouwd. Dit is niet erg. Het geld dat je in je vorige baan opzij hebt gezet blijft gewoon staan. Van alle pensioenfondsen waar je een tegoed hebt staan krijg je jaarlijks een pensioenoverzicht waarin staat wat het rendement is van je inleg. Het is ook mogelijk om de waarde van de verschillende pensioenfondsen over te dragen naar het pensioenfonds van je huidige werkgever. Hiervoor vul je binnen 6 maanden bij je nieuwe werkgever het ‘waardeoverdrachtformulier’ in.

Over pensioenen is nog veel meer te vertellen. Wil je meer weten over je pensioen of heb je nog vragen, laat het ons dan weten!

In mijn rol als commercieel directeur ben ik eindverantwoordelijk voor het sales-team en alle commerciële zaken binnen het bedrijf. Weten wat er echt bij een ondernemer speelt, dat vind ik enorm belangrijk. Dat vormt de basis van een goed advies en een langdurige samenwerking.

Benieuwd geworden? Neem dan contact met mij op. Kwaliteit bewijst zichzelf!

Sander Bennink

Commercieel directeur

Contact opnemen
Gerelateerde blogberichten